Geri Dönüşüm Nedir? Geri Dönüşüm Nasıl Yapılır?
  • 19 May 2023
  • Admin
  • 0
  • 424
  • Okuma Süresi:2 Dakika

Atık Nedir?

Atık, insanoğlunun sosyal ve ekonomik faaliyetleri sonucu, kullanım süresi dolduktan sonra ve artık doğa için zararlı maddeye dönüşen bu gibi maddelere atık denir. Karton, plastik, cam, metal vb. maddeler atık olarak adlandırılır. Atıkların tekrardan kullanıma geçmesi için geri dönüşüm gereklidir. 

Geri Dönüşüm Nedir?

Geri dönüşüm, yeniden değerlendirilme olanağı olan atıkların bazı işlemlerden geçerek üretim sürecine tekrardan dâhil olmasına denir. Başka bir şekilde açıklamak gerekirse kullanıldıktan sonra atık bir maddeye dönüşen malzemelerin çeşitli fiziksel ve kimyasal işlemler ile uygulamalar yaptıktan sonra hammadde olarak tekrar imalat sürecine girmesidir.

Geri Dönüşüm Nedir?

Geri Dönüşüm Nasıl Yapılır?

Geri dönüşüm işlemi 4 aşamada gerçekleşmektedir;

1) Kaynaktan ayrı toplanması: Evimizde, iş yerlerimizde, okullarımızda çöp diye atılan plastik, cam, metal ve kağıdın kaynağında toplanarak ayrışmış olarak geri dönüşüm kutularında biriktirerek ayrıştırmasına denir.

2) Sınıflama: Kaynağında ayrı ayrı toplanan atıklar, toplama ayırma tesisleri tarafından cinslerine göre sınıflandırılmasına denir.

3) Değerlendirme: Kaynağında ayrı ayrı toplandıktan sonra cinslerine göre ayrılan atıklar, geri dönüşüm tesislerinde fiziksel ve kimyasal işlemlerden geçirilerek hammadde olarak ekonomiye geri dönmesine denir.

4) Yeni ürünü ekonomiye kazandırma: Geri dönüştürülen malzeme yeni bir ürünün üretiminde kullanılır ve tekrardan kazanmış oluruz.

Sıkça Sorulan Sorular

+Geri dönüşüm yapmayı kolaylaştırmak için neler yapabiliriz?

-Kaynakta ayrı toplanmasında daha hassas davranarak geri dönüşümü bir nebzede olsa geri dönüşümü yapmak kolaylaşır.

+Geri dönüşüm nasıl yapılır?

-Geri dönüşüm işlemi 4 aşamada gerçekleşir,  Kaynaktan ayrı toplanması, sınıflama, değerlendirme, yeni ürünü ekonomiye kazandırma.

+Geri Dönüştürülebilen maddeler nelerdir?

-Kimyasal atıklar, cam, kağıt, metal, alüminyum, plastik, beton, motor yağı, elektronik atıklar, demir, ahşap, tekstil, piller vb. maddeler geri dönüştürülebilir. 


Bu yazıya puan vermek istermisiniz ?
13 Oy Kullanıldı: Yazı Puanı 5

Bir Yorum Bırak